Tuloksia kuin Manulle illallinen?

Tulevatko tulokset itsestään?
Riittääkö tulosten saavuttamiseksi vain se, että on hyvä koira?

Molempiin kysymyksiin on äärettömän lyhyt vastaus: Ei.

Ohjaajan merkitys koiran koulutuksessa on merkittävä.
Toki hyvän koiran kanssa on päämäärän saavuttaminen nopeampaa kuin ns. heikomman materiaalin kanssa, mutta pelkästään hyvä koira ei riitä siihen, että tulokset vain tipahtaisivat taivaalta syliin.
Hyvääkin koiraa on osattava kouluttaa ja ohjata ja koetuloksien eteen on tehtävä töitä hartiavoimin.

Mikäli hyvän koiran ohjaajana on henkilö, joka ei ole koskaan kouluttanut ainuttakaan koiraa, tai olisi koskaan edes kilpaillut, ei tulosten saavuttaminen olekaan niin yksinkertaista.

Miksi aloittelija ansaitsisi hyvän koiran, jos ei ole koskaan edes kouluttanut tai kilpaillut yhdenkään koiran kanssa?

Osaamme maalata itsellemme suuret kuvitelmat omista kyvyistämme ja toisinaan oma innokkuus on suurempi kuin ne todelliset taidot.
Miksi vaadimme sitä pentueen parasta koiraa kasvattajalta, jos meillä ei ole mitään näyttöä siitä, että osaamme ja pystymme?

Koiran ohjaaja on se, joka rakentaa koiran.
Jokaiseen kansalliseen tai kansainväliseen lajiin on panostettava ja tehtävä lukuisia toistoja, jotta päämäärä olisi saavutettavissa. Jokainen harjoitus rakentuu koiran ympärille.
Matkalle mahtuu paljon virheitä ja oppimista. Matkalle mahtuu niitä, jotka kannustavat meitä jatkamaan ja niitä, jotka latistavat meitä.
Yhtä kaikki, matka kohti päämäärää on pitkä.

Mikä antaa meille oikeuden pilkata niitä, jotka ovat jo kisanneet ja meillä itsellämme ei ole edes kokemusta hyväksytystä BH kokeesta?
Mitä ikinä harrastammekaan koiriemme kanssa, on päämäärän saavuttamiseksi tehtävä valtavasti töitä ja tämän ymmärtämiseksi vaaditaan pohjalle hieman kokemustakin.

Koiran kouluttaminen on muutakin kuin suun soittamista.

(Ja koska Jonnet ei muista: Kirjoituksen otsakkeella viitataan Suomen entiseen Presidenttiin Mauno Koivistoon. 80 ja vielä 90 luvulla käytettiin lausetta: kuin Manulle illallinen, jolla tarkoitettiin, että jokin asia on äärettömän helposti saavutettavissa, jokin asia tipahtaa valmiina eteen, kuten Presidentti saa illallisensa.)