Jäljen riemua

Eilen sain pakotettua itselleni jäljen tekijän matkaan.
Olen päättänyt, etten enää tee omille koirille jälkiä, vaikka se tarkoittaakin sitä, että en saa treeniä niin usein kuin haluaisin.
Aikatauluja on hankala saada sopimaan yhteen ihmisten kanssa.

IhQlle tehtiin jälki. Jäljentekijä noudatti janan kohdalla antamiani ohjeita upeasti ja lopun hän sai säveltää miten halusi.
Janan pituudeksi tuli ainakin 40 m.
Otin IhQn lähetys paikalle ja rauhassa odotin, että IhQ asettaa huonon suoraan kohti menosuuntaa.
Lähetys ja sitten lähdettiin sellaisella vauhdilla, että heikompia hirvittäisi.
IhQ paineli kiitolaukalla janan ja nosti jäljen, tarkisti tietenkin ensin takajäljen, koska on moisia kataluuksia keksinyt.
Sitten kohti oikeaa suuntaa ja matka jatkui minun harppoessa perässä 5 metrin loikkia kerrallaan.
Minusta tuntuu, että olen levitoinut jäljen aina janalta jäljen loppuun saakka.
Keppejä ei noussut kuin 4, joten keppeihin täytyy tehdä motivaatiota lisää, eli hienostelukielellä sanottuna: Korostetaan keppien merkitystä.

Jackin kohdalla huomasimme, että vieraan jäljen ajo on sontaa.
Oivalsin, että Jackilla ei ole niin paljoa kokemusta, että se kokisi vieraan jäljen ajamisen mielenkiintoisena, joten palataan treeneissä kohti alkua ja korjataan motivaatiota.
Eli nyt helpotetaan jälkiä siten, että matka on lyhyempi ja alkuun tehdään pelkkiä suoria. Minä kuljen perässä ja kehun valtavasti, jolloin koiran itseluottamus kasvaa.
Ei siis mikään iso juttu, mutta tarpeellinen, jotta saadaan vieras jälki mielenkiintoisemmaksi. Minun tekemää jälkeä Jack ajaa erinomaisesti ja upealla itsevarmuudella, joten nyt tarvitaan kipeästi paljon niitä vieraita hajuja, jotta saan koiralle riittävästi kokemusta ja lisää motivaatiota.

Jos tässä kohtaa lähtisin painostamaan koiraa (”vaatimaan”) jäljestämään, se kieltäytyisi lopulta kokonaan koko työstä.
Hyvänkin jäljestävän koiran saa helposti pilattua, kun sille lyödään riittävästi painetta niskaan. Kun koiran annetaan olla jäljellä kuningas, on lopputulos kaikille osapuolille mieluisa.

Lisäksi tässä pitäisi tehdä töitä myös esineruudun ja tottiksen suhteen.
Hirveä määrä töitä ja niin vähän aikaa.
Ikuinen ongelma.