Tokokoe 11.8.2020

Nyt on aikaa kirjoitella , jossa Jackin kanssa kävin.
Olen ollut töissä lähes ympäripyöreitä päiviä, joten kirjoittelulle ei ole ollut aikaa, eikä edes koiran kouluttamiselle.

Ystäväni Anni oli saanut aivopestyä minut osallistumaan tokokokeeseen Hämeenlinnaan. Välittömästi ilmoittautumisen jälkeen aloin luonnollisesti katua kokeeseen osallistumista. Enhän ollut ehtinyt treenaamaan ollenkaan liikkeitä ja muutenkin kaikki oli levällään kuin Jokisen eväät.

Kokeesta saimme jollain ihmeellä 1 – tuloksen pistein 174.
En tiedä ollenkaan miksi ja miten sen saimme, mutta kai se sitten oli ansaittu.

Kuten tavallista koepaikalla Jack luki facebookia ja kommentoi postauksiin ahkerasti. Yritin autoni lähellä saada jackia hereille. Sitä ei kiinnostanut alkuunkaan lähteä työskentelemään kanssani. Olin aivan varma, että koko koe menisi siihen, että raahaisin matkalaukkua perässäni.

Kävin vielä kävelemässä toisen lenkin Jackin kanssa ennen kuin alokasluokan paikallamakuu alkaisi. Kävellessämme kohti kentän laitaa, alkoi Jack tarjoamaan seuraamista ja katseli minua silmät suurina. Jotenkin minulle tulee aina mieleen Jackin ilmeestä, että se olisi syönyt jotain taikasieniä. Niin huumatun näköinen se on joka kerta.

Paikallamakuusta saimme 7 pistettä.
Jälleen Jack reagoi vieressä olevan käskyyn, makasi kyllä paikallaan ja kun käskin sivulle, Jack pomppasi ylös ja lähes lähti juoksemaan kohti auringonlaskua. Tässä kohtaa olin aivan rikki. Suoritus oli jälleen huono, vaikka emmehän ole harjoitelleet koko liikettä kunnolla. Näin mielessäni kuinka jälleen lähtisimme kotiin 2 tuloksen kanssa.
Kaikki muut napsivat kymppejä mennen tullen ja palatessa. Selvästi niitä koiria oli ahkerasti koulutettu.
Mikä häpeän tunne valtasikaan minut.

Olimme viimeinen suorittava koirakko. Ja illan hämärtyessä tuli viimein meidän vuoro.
Jack kulki vierelläni kuin matkalaukku. Ajattelin, että nyt tulee todella innoton suoritus ja lamaantuneena lähdin suorittamaan seuraamisliikettä.
Liikkeestä pysähdys tuli heti aluksi ja Jack ei ollut hereillä. Se kierähti minun ympäri perusasentoon ja taas jatkettiin liikettä. Käännös vasemmalle, täyskäännös ja sitten tunsin Jackin hännän osuvan reisien takaosaan. Jack heräsi.
Se lähti tarjoamaan todella innokasta seuraamista ja se oli kuin lentoon lähdössä koko ajan.

Sitten vuorossa oli maahanmeno seuraamisen yhteydessä.
Siinä ei tapahtunut mitään ihmeellistä. Jack oli innoissaan ja suoritti liikkeen.

Luoksetulo.
Jätin Jackin istumaan ja poistuin etäisyydelle, jonka liikkeenohjaaja määritti.
Jack tuli niin kovaa luokse, että se juoksi minusta ohi ja tuli sivulle. Siinä vaiheessa, kun Jack lähti tulemaan kohti, olin hyvin huolissani omista polvista. Nurmikko lensi ja Jack tuli kohti hullunkiilto silmissä ja kita auki. Jos se unohtaisi mitä olin käskenyt, olisi Suomisen polvet tohjona. 40 kg dobermannia polviin kovalla vauhdilla tietää yleensä ihmiselle vaurioita.
Onneksi polveni säästyivät.

Kauko-ohjaus.
Emme olleet treenanneet. Ennen omaa yksilösuoritusta muistutin kehän laidalla nopeasti koiralle, että ole hyvä ja suorita, kun minä huidon kädellä ja annan käskyn.
Jack liikkui paikaltaan koko oman mittansa, mutta olipa koira innokas.

Estehyppy.
Koska Jack oli niin sekopäisessä tilassa, en uskaltanut jättäessäni enää antaa sille odota käskyä. Se olisi luultavasti laukannut auringonlaskuun lokkien kanssa.
Jack hiippaili perässäni esteen taakse, hyppäsi käskystä ja tuli sivulle.

Noutoesineen pitäminen.
Tästä ei ole mitään sanottavaa. Suoritimme liikkeen.

Kokonaisvaikutus.
Ohjaajan omatunne oli se, että sekoilimme ja Jack vaan riehui kehässä.
Valitettavasti suorituksestamme ei ole mitään kuvatodisteita, eikä videoita, mutta tuomari ja liikkuri nauroivat kanssani koko suorituksen läpi.

Tuomari vielä ihmetteli ääneen, että mihinköhän koiralla oli kiire, johon minä vastasin, että auringonlaskuun tietenkin.

Ensimmäinen koe, jossa minua ei jännittänyt ja pidättelin naurua läpi suorituksen.
Suorituksen jälkeen eräs avoimen luokan koiran ohjaaja tuli leveä hymy kasvoillaan sanomaan, että ainakaan tätä dobermannia ei ole pakotettu.

Sekoilusta huolimatta 174 pistettä ja 1. tulos kilapilukirjaan.

Tässä seuraamista SDY:n järjestämässä tokon rotumestaruuskokeessa 1.8.2020